Петър Петков бе част от треньорско обучение в академията на Уулвърхямптън

В периода 24-27 април Петър Петков бе част от треньорско обучение в академията на Уулвърхямптън.
 
След обученията в италианските Аталанта (Бергамо) и Милан през изминалата година, това бе трето поредно обучение в чуждестранна академия за Петър Петков.

Силно впечатление остави огромният професионализъм, с който работи академията на клуба от Висшата лига на Англия.

Академията на Уулвс има ясно изградена структура и философия за развитие на подрастващи футболисти, като борда на директорите на клуба изисква на всеки 2 години поне по 1 футболист от академията да стане част от първия отбор. 
Интересен факт е, че последният трансфер на играч от академията на клуба в друг отбор е в размер на 42 милиона паунда, с което Уулвс са покрили разходите за академията си през последните 10 години!

До 16-годишна възраст няма първенства и класиране в отделните възрасти!
За сметка на това Премиър лийг организира ежеседмични тристранни турнири между академиите с цел футболистите да трупат игрова практика.
Всяка академия е длъжна да пуска в игра своите деца/юноши в поне 50% от игровото време през годината!


По наше мнение, това правило е в изключителна полза на подрастващите, тъй като академиите нямат интерес да селектират деца, които изостават прекалено много като ниво на подготовка и/или талант спрямо останалите футболисти в отбора.
Това засилва вътрешната конкуренция и създава най-подходящата и правилна среда за развитие на талантливо дете, срещайки се срещу други талантливи деца както на тренировките с клуба си, така и в мачовете срещу други отбори!

В Англия е въведена “категоризация” на футболните академии, според различни критерии и изисквания на Премиър лийг – първа, втора и трета категория.
Академията на Уулвс попада в най-високата първа категория, което им позволява да получават и по-високи компенсации за своите юноши при преминаване в друг клуб.

Относно компенсациите – от възраст U9 се подписва контракт с родителите, с което детето става официална част от академията на клуба.
Не се плащат месечни или годишни такси, но при желание за преминаване в друг клуб, той дължи компенсация на академията, която до този момент е развивала неговите умения и способности.

Важна подробност е, че ако се стигне до освобождаване на подрастващ футболист от школата, за него не се дължи компенсация.
В такъв случай академията на Уулвс изготвя CV с основни характеристики и видео от играта на дадения футболист и го изпраща като препоръка на други академии.
Академията позволява на юношата на клуба да тренира със своята възрастова група, докато не си намери нов отбор.

Всички клубове са длъжни да публикуват своето съдържание на учебно-тренировъчния процес в системата на Премиър лийг, която осъществява сериозен контрол върху работата на всички академии.

Сами можете да се досетите, че при всички изисквания от страна на Премиър лийг, академията на Уулвс е абсолютно задължена да подбира възможно най-добрите треньорски кадри и съответно възможно най-добрите деца и юноши.

Най-малките възрастови групи на академията на Уулвс тренират в малки групи и с основен фокус върху елементите водене на топката, финтови движения, игра 1 vs 1 и завършване във вратата.

При възрастите U7 и U8 тренировки се провеждат два пъти седмично, а при U9 и U10 – 3 пъти седмично. Едно занимание е с продължителност между 90 и 120 минути.

Изгледаните тренировки и проведените разговори с треньорите от академията на Уулвс дават спокойствие и увереност на целия ни треньорски екип, че нашата школа работи в правилна насока и предлага възможно най-високото ниво на обучение спрямо моментния ни потенциал.

За финал ви споделяме някои основни правила в академията, които са създадени лично от подрастващите футболисти във възрастите U10-U12 и които се намират на видно място в залата, където те провеждат учебно-тренировъчни занимания:

1. Отнасяй се с уважение към всички – противници, съотборници, щаб, официални лица и родители
2. Винаги окуражавай останалите и бъдете честни един с друг
3. Помагай да се съберат пособията след тренировки – не винаги едни и същи, а винаги всички заедно
4. Бъди скромен и всички работете здраво като глутница; бъди склонен да правиш грешки
5. Идвай на тренировки/мачове с правилната екипировка и аксесоари
6. Бъди издръжлив и контролирай емоциите си, когато нещата станат трудни
7. Фокусирай се върху това да даваш най-доброто за отбора
8. Слушай останалите и щаба; приемай и давай обратна връзка по най-правилния начин
9. Демонстрирай непрекъснато ценностите на клуба дори когато си извън базата
10. Забавлявай се по време на тренировките и мачовете
11. Пази околната среда чиста, когато пътуваме, тренираме и играем мачове
12. Прилагай към нашата работа мисленето “Бъди най-добрия”
13. Винаги спазваме добро поведение, за да се учим и подобряваме
14. Огън в сърцето, лед във вените!

Надяваме се, че проведеното треньорско обучение ще допринесе за допълнителното повишаване на знанията и опита на всички треньори в нашата школа, както и за цялостното усъвършенстване на нашия модел на обучение!
 

Продължаваме да инвестираме значителни суми в треньорски обучения, като отново благодарим на всички за огромното доверие, което превърна “Академия Петков” в една от най-предпочитаните футболни школи в София!

Напомняме, че целият ни труд е в името на децата, които обичат футбола, мечтаят за бъдещи успехи и искат да развиват непрекъснато своите умения, способности и навици!

За информация и записване за нашите учебно-тренировъчни занимания посетете:
http://www.academypetkov.com/news
Нашият страхотен екип от лицензирани треньори Ви очаква!

Разгледай още

Лятно футболно училище – професионалното решение за учебно-тренировъчен процес

  Главен треньор на школата е Петър Петков, който през последните 24 месеца премина треньорски обучения в италианските грандове Аталанта и Милан, английския Уулвърхямптън и

Прочети повече